Willi Kissmer: En hyllning till realismen och musikens värld
Willi Kissmer, en etablerad tysk samtida konstnär, född den 24 december 1951 och avliden den 27 juli 2018, har lämnat ett bestående avtryck i världen av konst och musik. Känd för sina fascinerande realistiska skildringar av kvinnokroppen genom målningar och grafiska tryck, framför allt litografier, har Kissmer skapat verk som fortsätter att fascinera och inspirera. Hans konstnärliga resa, kompletterad med en djup musikalisk passion, speglar en man av många talanger och djupet av hans kreativa uttryck.
Konstnärlig utbildning och tekniker
Willi Kissmer utbildades vid Folkwangschule, nuvarande Folkwang Universitetet i Essen, där han förfinade sin teknik och utvecklade sin unika stil. Efter sin utbildning fortsatte han att undervisa i grafisk teknik vid Universitetet i Duisburg, där han delade med sig av sin kunskap och passion för konsten. Kissmer var särskilt känd för sitt mästerskap i etsning, akvatint, torrnålsgravyr och mezzotinttekniker på kopparplåtar, vilket gav hans verk en distinkt kvalitet och djup.
Skildringar av kvinnokroppen
Kissmers konstnärliga verk är främst kända för de vackra och realistiska framställningarna av kvinnokroppen. Genom sin noggranna teknik och känsliga blick fångade han kvinnans skönhet på ett sätt som varken var objektifierande eller exploaterande, utan snarare firande och respekterande. Hans förmåga att skildra det mjuka spelet av ljus och skugga på hud, tyg och omgivning bidrog till att skapa en nästan taktisk upplevelse för betraktaren.
Musikens värld
Vid sidan av sin konstnärliga karriär hade Kissmer också en djup passion för musik. År 1966/67 var han med och grundade två folkgrupper i Duisburg: “Les Autres” av Peter Bursch och “Willi and Jenny” av honom själv. År 1969 gick dessa två rivaliserande band samman och bildade bandet “Bröselmaschine”, som under 1970-talet blev känt i hela Tyskland för sin psykedeliska folkrock. Gruppen, som i sina tidiga dagar levde tillsammans som ett kollektiv, släppte LP:n “Bröselmaschine” 1971 och upplöstes 1973.
Efter en återförening 1974, där Willi återigen var med, visade sig bandet i olika ensembler fram till 80-talet, ibland med Helge Schneider på keyboard. Kissmer medverkade på de nästa två LP-skivorna – “Peter Bursch and the Bröselmaschine” (1976) och “I feel fine” (1978) – innan han 1980 lämnade gruppen för att helt ägna sig åt måleriet.
Ett arv av skönhet och harmoni
Willi Kissmers dubbla karriärer som konstnär och musiker speglar en livslång hängivenhet till skapande och uttryck. Hans verk inom både konst och musik fortsätter att inspirera och engagera publiken, och hans bidrag till den samtida konsten och musikens värld kommer att minnas länge. Hans förmåga att utforska och uttrycka skönheten i det visuella och det auditiva landskapet lämnar ett bestående arv som fortsätter att beröra och fascinera nya generationer. Willi Kissmers liv och verk är en påminnelse om konstens och musikens kraft att förena, inspirera och fördjupa vår förståelse för världen omkring oss.